فهرست مطالب

نشریه دانش زیستی ایران
سال هفدهم شماره 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید محمدعلی خواجه الدینی صفحات 1-18
    مقدمه

    زالزالک با نام علمی .Crataegus spp</em> از تیره گلسرخیان بوده که شکل میوه کروی تا بیضوی به رنگ های زرد، نارنجی، قرمز، ارغوانی و سیاه می باشد. از مراکز اصلی تنوع ژنتیکی این جنس از ترکیه تا ایران می باشد. از جنس زالزالک بیش از هزار گونه در دنیا ، 22 گونه در ایران و 9 گونه در آذربایجان شرقی شناسایی شده است.

    هدف

    ارزیابی و راستی آزمایی فناوری رنگ سنجی دیجیتالی (مدل RGB) به عنوان روشی نوین در بررسی تنوع فنوتیپی گیاه زالزالک و تعمیم این فناوری در بررسی تنوع فنوتیپی سایر جوامع گیاهی در ایران.

    مواد و روش ها

    فناوری رنگ سنجی دیجیتالی شاخه ای از علم زیست شناسی است که از روش های کمی و آماری برای ارزیابی اختلافات رنگی در یک گیاه استفاده می کند. مطالعات کیفی یک تصویر شرحی جزیی تولید می کند ولی فناوری رنگ سنجی جداولی را با لیستی از اعداد تجزیه شده تولید می کند که این اعداد به قدری دقیق اند که چشم انسان قادر به تصویرسازی تفاوت های رنگی نیست. این پژوهش توسط فناوری رنگ سنجی دیجیتالی از مجموع ده هزار داده عددی مستخرج از سیصد عدد میوه (با نهصد نمونه تصویری) از شصت جمعیت درختان زالزالک بوسیله نرم افزار رایانه ای Image pro plus  (مدل RGB) و به استناد نمودارهای پراکندگی و خوشه بندی سلسله مراتبی با تنوع فنوتیپی بالا و قابل استناد در شصت جمعیت مورد مطالعه بدست آمد. روش دوم توسط بررسی صفات ظاهری با تصویر برداری از سه بخش جانبی، گلگاه و محل اتصال دم میوه در نهصد عدد میوه (با دو هزار و هفتصد نمونه تصویری) انجام گرفت.

    نتایج

    ارزیابی چشمی شکل و رنگ تصویر میوه های گرفته شده تنوع فنوتیپی نسبتا کم و با دقت پایین نسبت به روش قبلی در شصت جمعیت مورد مطالعه زالزالک بدست آورد.

    نتیجه گیری

    ارزیابی تنوع فنوتیپی توسط فناوری رنگ سنجی دیجیتالی در مقایسه با روش مارکرهای مولکولی با کم هزینه بودن و صرفه جویی در وقت توام با نتایج دقیق و قابل استناد می تواند جایگزین مناسبی باشد، این فناوری رنگ سنجی دیجیتالی را جهت آمایش سرزمینی تنوع فنوتیپی گیاه زالزالک برای پیش برد اهداف گیاه شناختی در ایران تعمیم داد و توصیه نمود.

    کلیدواژگان: تنوع فنوتیپی، زالزالک، رنگ سنجی
  • مریم خوش سخن صفحات 19-27
    مقدمه

    از آنجا که سنتز برخی ترکیبات شیمیایی سخت و هزینه بر است، یافتن راه هایی برای تقویت تولید آنها در گیاهان ضرورت دارد. یکی از این مواد، ترکیبات رنگی می باشد. کلروفیل به عنوان یک رنگدانه طبیعی، نقش مهمی در ظاهر رنگ سبز گیاهان ایفا می کند. این رنگ در صنایع غذایی، آرایشی و... استفاده می شود.هدف از این تحقیق تاثیر نحوه نگهداری و روش استخراج در میزان کلروفیل در گیاه یونجه می باشد.

    مواد و روش ها

    پس ازکشت بذرهای گیاه یونجه، بخش هوایی گیاه جهت آنالیزهای بیوشیمیایی برداشت گردید و در دماهای مختلف (دمای 4 و20-) نگهداری شد. سپس کلروفیل با استفاده از حلال های استون و اتانول به روش ساییدن و حلال های متانول، DMSO و DMF به روش خیساندن استخراج و سپس میزان آن با اسپکتروفتومتر در طول موج های مربوطه اندازه گیری شد.

    نتایج و بحث: 

    بر اساس نتایچ بدست آمده می توان گفت حلال استون با توانایی بالا و تولید مقدار غلظت کلروفیل استخراجی بیشتر نسبت به دیگر حلال ها، به عنوان حلال مناسب انتخاب شد. همچنین نمونه های نگهداری شده در دمای 20-، به دلیل احتمال تخریب کمتر، میزان کلروفیل بیشتری نشان دادند.

    نتیجه گیری

    نگهداری اندام هوایی گیاه در20- میزان کلروفیل بیشتری را نسبت به 4 درجه سانتیگراد حفظ می کند و استخراج کلروفیل به روش ساییدن در استون در مقایسه با حلال های دیگر دارای عملکرد بهتری دارد.

    کلیدواژگان: استون، دی متیل سولفوکسید، دی متیل فرمامید، رنگ طبیعی، کلروفیل
  • متین جامعی، علی اصغر صادقی، محمد چمنی صفحات 29-39
    مقدمه

    بدن حیوانات طی تنش گرمایی نیاز بیشتری به ترکیبات آنتی اکسیدانی و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی دارد. عنصر روی در ساختار و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی نقش دارد. یکی از راه های تامین روی مورد نیاز حیوانات، استفاده از مکمل روی به شکل آلی است که روی با اسیدآمینه متیونین ترکیب و جذب روده ای بیشتری دارد.

    هدف

    این مطالعه به منظور بررسی اثرات دوزهای مختلف مکمل روی-متیونین بر وضعیت آنتی اکسیدانی خون و بیان ژن های اینترلوکین 4 و 6 در موش های صحرایی در معرض تنش گرمایی انجام شد.

    مواد و روش ها

    تعداد 20 سر موش صحرایی ماده نژاد ویستار در قالب طرح کاملا تصادفی به چهار گروه پنج تایی شامل یک گروه شاهد و سه گروه تجربی تقسیم شدند. موش ها در دمای2±31 درجه طی 20 ساعت و دمای 2±38 درجه سانتی گراد به مدت 4 ساعت در روز (جهت ایجاد تنش گرمایی) نگهداری شدند. موش های گروه شاهد با پلت استاندارد بدون افزودنی و سه گروه تجربی به ترتیب پلت استاندارد به اضافه 15، 30 و 45 میلی گرم بر کیلوگرم ماده خشک مکمل روی متیونین به مدت 30 روز تغذیه شدند. در پایان آزمایش از بزرگ سیاهرگ زیرین موش ها خون گیری به عمل آمد. ظرفیت انتی اکسیدانی کل، غلظت مالون دی آلدیید، آنزیم های آنتی اکسیدانی، آنزیم های کبدی در سرم خون و بیان ژن های اینترلوکین 4 و اینترلوکین-6 در مونوسیت های خون اندازه گیری شد.

    نتایج

    غلظت روی در سرم به صورت وابسته به دوز با افزایش دوز روی در جیره افزایش یافت (P<0.05). فعالیت سرمی دو آنزیم آلانین آمینوترانسفراز و آسپارتات آمینوترانسفراز به صورت وابسته به دوز با افزایش دوز روی-متیونین در جیره کاهش یافت (P<0.01). بیشترین فعالیت گلوتاتیون ردوکتاز و گلوتاتیون پراکسیداز در گروه دریافت کننده 30 میلی گرم بر کیلوگرم و کمترین فعالیت این آنزیم ها در گروه شاهد مشاهده شد. در کل بیان نسبی ژن اینترلوکین-4 افزایشی و بیان نسبی ژن اینترلوکین-6 کاهشی بود (P<0.05). بیشترین بیان ژن اینترلوکین-4 به گروه دریافت کننده 30 میلی گرم بر کیلوگرم، بیشترین بیان نسبی ژن اینترلوکین-6 به گروه شاهد و گروه دریافت کننده 15 میلی گرم بر کیلوگرم تعلق داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد، روی-متیونین در دوز 30 میلی گرم در کیلوگرم سبب افزایش فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز و فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز، کاهش فعالیت آنزیم های کبدی در سرم و افزایش بیان ژن های ضدالتهابی را سبب می شود که نشاندهنده کاهش تنش اکسیداتیو و کاهش اثرات تنش گرمایی در بدن موش ها می باشد.

    کلیدواژگان: آنزیم های کبدی، سوپراکسید دیسموتاز، ظرفیت آنتی اکسیدانی، گلوتاتیون پراکسیداز، مالون دی آلدئید، موش صحرایی ماده
  • علی کاظم زاده حقیقی، فریبا خسروی نژاد، امیرحسین کاظم زاده حقیقی صفحات 41-63

    این مطالعه به منظور بررسی اثر تیمارهای تنظیم کننده رشد بر فعالیت آنزیم تریپتوفان دکربوکسیلاز (TDC) که آنزیمی سیتوزولی و کلیدی در شاهراه تولید متابولیت های ثانویه در گیاه پیچ تلگرافی برگ درشت است اجرا شد. آزمایش در سه کشت جداگانه، شامل کشت بافت، کشت سوسپانسیونی و کشت مزرعه همراه با تاثیر استفاده هم زمان برخی تنظیم کننده های رشد از جمله اکسین (IAA)، نفتالین استیک اسید (NAA)، کینتین ((KIN و 6-بنزیل آمینو پیورین (BA) در سه غلظت (1/0، 5/ 0، 0/1 میلی گرم در لیتر)، تیمارهای مختلف قند ساکارز، فروکتوز و گلوکز در 3 غلظت (%2، %4 و %6) و همچنین اسید آمینه تریپتوفان در غلظت های (100 و 200 میلی گرم درلیتر) بر میزان فعالیت آنزیم TDC در سه تکراربصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در مزرعه موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج اجرا شد. هورمون های IAA و NAA هر دو در غلظت 5/0، باعث افزایش فعالیت آنزیمTDC شد. اما درسیتوکنین ها، KIN و BA در0/1 میلی گرم در لیتر، بیشترین اثر را داشته اند. قندهای ساکارز در 6%، فروکتوز و گلوکز نیز در 4% بیشترین تاثیر افزایشی را بر فعالیت آنزیم TDC از خود نشان دادند. اسیدآمینه تریپتوفان در غلظت 100 میلی گرم در لیتر بیشترین تاثیر و در غلظت 200 میلی گرم در لیتر اثر کاهنده بر فعالیت آنزیم TDC از خود نشان داد و این کاهش در برخی موارد در حدود 45 درصد بود.

    کلیدواژگان: آنزیم تریپتوفان دکربوکسیلاز، پیچ تلگرافی برگ درشت، کشت سوسپانسیون سلولی، کشت بافت، کشت مزرعه
  • نوشین قلی نژاد، آریا اشجع اردلان، معصومه ملک صفحات 65-82

    مقدمه:

      خارپوستان از فراوانترین بنتوزها هستند که از اهمیت اقتصادی، اکولوژیکی و غذایی متنوعی برخوردار هستند.

    هدف

    مطالعه و بررسی تنوع زیستی و پراکنش مکانی خارپوستان در سواحل صخره ای قشم.

    مواد و روش ها

    هشت ایستگاه (طولا 1، طولا 2، آفتاب، دفاری، تانگو، هوا فضا، بیوتکنولوژی و جزیره ی ناز) و سه ناحیه ی جزر و مدی (High، Mid و Low) در دو فصل تابستان و زمستان (مرداد و بهمن 1397) انتخاب شد. در هر ایستگاه 1 تا 2 ترانسکت عمود بر ساحل دریا تعیین شد و در طول هر ترانسکت 3 ناحیه ی بالا، میان و پایین جزر و مدی مشخص شد تا کل منطقه مورد مطالعه پوشش داده شود. شمارش گونه های خارپوست با 3 تکرار در هر ایستگاه و ناحیه ی جزر و مدی انجام شد.

    نتایج

    در این مطالعه 12 گونه خارپوست از 9 خانواده شناسایی شد. حداکثر فراوانی خارپوستان در فصل زمستان با میانگین 17 عدد در متر مربع در ناحیه میانی ایستگاه هوا فضا و حداقل فراوانی آن در فصل تابستان با میانگین 1 عدد در متر مربع در ناحیه پایینی ایستگاه جزیره ناز مشاهده گردید. خارپوست Ophiocoma scolopendrin در تمام ایستگاه ها گونه ی غالب (39/21 درصد) بود. گونه های  Holothuria scabra (58/11درصد)، Aquilonastra coronata (68/10درصد) و Holothuria leocospilota (35/10درصد) به ترتیب در رتبه های بعدی قرار گرفتند. نتایج آزمون پرم آنوای سه طرفه (3-way permutational, MANOVA) نشان داد ساختار گونه ای جامعه ی خارپوستان در ایستگاه ها و فصول نمونه برداری متفاوت است. نتایج آزمون nMDS نیز وجود اختلاف در ساختار و ترکیب گونه ای جمعیت خارپوستان در میان فصل ها و ایستگاه های مختلف را تایید می کند. شاخص های ارزیابی زیستی تنوع گونه ای شانون، غنای گونه ای مارگالف و پراکندگی پیلو در بین ایستگاه های نمونه‎برداری و فصول مختلف مورد مقایسه قرار گرفت. بر اساس نتایج آزمون سیمپر، بیشترین درصد مشارکت در عدم تشابه Bray-Curtis از نظر تراکم گونه ای، بین دو فصل تابستان و زمستان و در ایستگاه های مختلف نمونه برداری مربوط به گونه های Ophiocoma scolopendrina، Astropecten hemprichi، Holothuria. Leocospilota، Holothuria scabra،  Astropecten phragmorous و Diadema setosum می باشد.

    نتیجه گیری

    ساختار جمعیت خارپوستان در ایستگاه های مورد مطالعه تحت تاثیر عوامل مختلف از جمله تغییرات فصلی، اثرات توریست و نوع بستر می باشد.

    کلیدواژگان: تنوع، خارپوستان، پراکنش، قشم، خلیج فارس
  • سامان افشار، محمدرضا دهقانی، درنا رفیقی، فرناز یوسفی، جاوید تقی نژاد صفحات 83-92
    زمینه

    عفونت های مجاری ادراری یکی از معضلات درمانی و بهداشتی می باشد این نوع عفونت در زنان ، به دلیل آناتومی دستگاه ادراری و عدم رعایت بهداشت، بیشتر از مردان می باشد.هدف</strong>: هدف از مطالعه حاضر بررسی مقاومت دارویی پاتوژن های ادراری در زنان دچار عفونت ادراری در شهرستان ساوجبلاغ می باشد.

    مواد و روش ها:

     مطالعه حاضر از نوع توصیفی-مقطعی بوده که با بررسی 5100 نمونه ادراری از زنان دچار و مشکوک به عفونت ادراری جمع آوری شد و بعد از کشت دادن در محیط های عمومی و اختصاصی و تست های بیوشیمیایی، نوع میکروارگانیسم پاتوژن مشخص گردید؛ سپس با آنتی بیوگرام میزان مقاومت در سویه ها گزارش شد. برای رسم نمودار ها از نرم افزار مایکروسافت اکسل 2022 استفاده گردید.

    نتایج:

     از مجموع 5100 نمونه ادراری 302 نمونه مثبت تلقی گردید که بیشترین پاتوژن مولد عفونت را اشریشیا کلی (93/60درصد) و استرپتوکوکوس های گروه B (56/16درصد) گزارش گردید. گروه سنی 40-31 سال (55/17درصد) به عنوان گروه پرخطر شناخته شد و بیشترین فراوانی مقاومت دارویی در اشریشیا کلی به سفازولین (87/60درصد) و در استرپتوکوکوس های گروه B به تتراسایکلین (88درصد) مشاهده گردید.

    نتیجه گیری:

     روز به روز به میزان مقاومت دارویی میکروارگانیسم ها افزوده می شود و این مسیله تهدیدی علیه تمامی انسان ها و حیوانات می باشد. در این مطالعه بیشترین میزان مقاومت دارویی به سفازولین و تتراسایکلین در دو پاتوژن عامل اصلی ایجاد کننده عفونت ادراری ملاحظه گردید.

    کلیدواژگان: مقاومت دارویی، عفونت ادراری، زنان، اشریشیا کلی، استرپتوکوکوس های گروه B، ساوجبلاغ
|
  • Seyed Mohammadali Khajeddini Pages 1-18
    Introduction

    Hawthorn whose scientific name is Crataegus spp.</em> belongs to the genus Rosacea and the shape of its fruit is spherical to oval in yellow, orange, red, purple and black colors. One of the main centers in which the genetic diversity of this genus can be found is from Turkey to Iran. More than one thousand species of hawthorn have been identified in the world, including 22 species in Iran from which 9 species can be found in East Azerbaijan.

    Aim

    Evaluation and verification of digital colorimetric technology (RGB model) as a new method in studying hawthorn plant phenotypic diversity and the generalization of this technology in studying the phenotypic diversity of other plant communities in Iran.

    Material and Methods

    Digital colorimetric technology is a branch of biology that uses quantitative and statistical methods to evaluate color differences in a plant. Qualitative studies produce a detailed descriptive image; however, colorimetric technology produces tables with a list of analytic data so precise that the naked eye is unable to visualize the color differences. This research was performed by digital colorimetric technology from a total of ten thousand numerical data extracted from 300 fruits (with 900 image samples) from 60 populations of hawthorn trees by computer software Image pro plus (RGB model) and based on the scatter diagrams and hierarchical clustering, high and reliable phenotypic diversity was obtained in the sixty studied populations. The second method was carried out by examining the external characteristics by photographing the three lateral parts, the gill and the junction of the fruit tail in 900 fruits (with 2700 image samples).

    Results

    The Visual evaluation of the shape and color of the photographed fruits obtained a relatively low phenotypic variation and with low accuracy compared to the previous method in the sixty studied hawthorn populations.

    Conclusion

    Evaluation of phenotypic diversity by digital colorimetric technology can be a suitable alternative in comparison with the method of molecular markers with low cost and saving time with accurate and reliable results. This digital colorimetric technology was generalized and recommended for the field study of phenotypic diversity of hawthorn plant to advance botanical goals in Iran.

    Keywords: Phenotypic diversity, hawthorn, calorimetry
  • Maryam Khoshsokhan-Mozaffar Pages 19-27
    Introduction

    Since the synthesis of some chemical compounds is difficult and expensive, it is necessary to find ways to increase their production in plants. One of these materials is color compounds. Chlorophyll, as a natural pigment, plays an important role in the green appearance of plants. This color is used in food, cosmetics, etc industries.

    Purpose

    The purpose of this project is investigation of different methods of chlorophyll extraction for more chlorophyll content in alfalfa plants

    Materials and methods

    To carry out this project, alfalfa cultivated and then the aerial part was harvested for biochemical analysis and kept at different temperatures (-20 and 4). chlorophyll was extracted using acetone and ethanol solvents by grinding method and methanol, DMSO and DMF solvents by soaking method and then its amount was measured by spectrophotometer at the respective wavelengths.

    Results

    Based on the obtained results, it can be said that acetone solvent with high ability and producing more extractable chlorophyll concentration than other solvents was chosen as the appropriate solvent. Also, samples kept at minus 20 temperature showed more chlorophyll due to less possibility of destruction.

    Conclusion

    maintaining of the aerial part of the plant at -20 keeps more chlorophyll than at 4°C and extracting chlorophyll by grinding in acetone has a better performance compared to other solvents.

    Keywords: acetone, dimethyl sulfoxide, dimethylformamide, natural dye, chlorophyll
  • Matin Jamei, AliAsghar Sadeghi, Mohammad Chamani Pages 29-39
    Introduction

    During heat stress, the animal body requires more antioxidant compounds and activity of antioxidant enzymes. Zinc plays a role in the structure and activity of antioxidant enzymes. One of the ways to supply the zinc requirement, is to use organic zinc supplements, which zinc combined with methionine, and have more intestinal absorption

    Aim

    This study was done to evaluate the effects of different doses of zinc-methionine supplementation on the blood antioxidant status and the expression of interleukin 4 and 6 genes in rats exposed to heat stress.

    Materials and methods

    In a completely random design, 20 female rats were divided into four treatment groups with five replicates. Rats were kept at a temperature of 31±2 °C for 20 hours and at a temperature of 38±2 °C for 4 hours per day (to create heat stress). The rats in the control group were fed standard pellets without additives, and the three experimental groups were fed standard pellets plus 15, 30 and 45 mg zinc-methionine supplement per kilogram of dry matter for 30 days. At the end of the experiment, a blood sample was collected from the inferior vena cava. Total antioxidant capacity, malondialdehyde concentration, antioxidant enzymes, liver enzymes in the serum and the expression of interleukin-4 and interleukin-6 genes were measured.

    Results

    Serum zinc concentration increased linearly with increasing zinc dose in the diet (P<0.05). The serum activity of two enzymes, alanine aminotransferase and aspartate aminotransferase decreased linearly with increasing zinc-methionine dose in the diet (P<0.01). The highest activity of glutathione reductase and glutathione peroxidase was observed in the group receiving 30 mg/kg, and the lowest activity of these enzymes was observed in the control group. In general, the relative expression of the interleukin-4 gene was increased, and the relative expression of the interleukin-6 gene was decreased (P<0.05). The highest expression of interleukin-4 gene belonged to the group receiving 30 mg, and the highest relative expression of interleukin-6 gene belonged to the control group and the group receiving 15 mg/kg.

    Conclusion

    The results of this study showed that the dose of up to 30 mg of zinc-methionine per kg of diet used in this study increases the activity of superoxide dismutase enzyme and glutathione peroxidase enzyme activity, decreases the activity of liver enzymes in the serum, increases the expression of the anti-inflammatory gene (Interleukin-4) and decreases the expression of inflammatory gene (Interleukin-6), which indicates the reduction of oxidative stress and the reduction of the effects of heat stress in the body of the rat.

    Keywords: Antioxidant capacity, Glutathione peroxidase, Liver enzymes, Malondialdehyde, Superoxide dismutase, Female rat
  • Ali Kazemzadeh, fariba khosravinejad, Amirhossein Kazemzadeh Haghighi Pages 41-63

    This study was performed to investigate the effect of growth regulatory treatments on the activity of tryptophan decarboxylase (TDC) which is a cytosolic enzyme and a key enzyme in the secondary metabolites Pathway with two subunits,115-118 KDa, molecular mass and dependent on pyrodoxal phosphate (B6), Km75µmole for typtophan with optimal activity at alkaline pH of 7.5 in V.major hypocotyl. Some of simultaneous use growth regulators KIN, BA, NAA and IAA in three concentrations (0.1, 0,5, 1,0 mg/L) as well as various treatments of sucrose, fructose and glucose in 3 concentrations (2% , 4% , 6%) and also the amino acid tryptophan in concentrations (100 and 200 mg/L) were used to measure the amount of enzyme TDC activity, which was performed in three replications as a factorial in a completely randomized farm design of Karaj Seed and Plant Breeding Research Institute. In both of IAA and NAA at concentrations of 0.5 mg/L increases the amount of enzyme TDC in It has become about 10%. But in cytokines, KIN and BA at 1,0 mg/L had the greatest effect of about 40%. Sugars such as Sucrose in concentrations 6%, fructose and glucose in 4% and amino acid tryptophan in concentration 100 mg/l had the best effect on the activity of enzyme TDC in three replications as Factorial in the form of a completely randomized design in some cases.

    Keywords: tryptophan decarboxylase, Vinca major, Cell suspension culture, Field culture
  • nooshin gholinejad, ARIA ASHJA ARDALAN, masoumeh malek Pages 65-82
    Introduction

    Echinoderms are among the most abundant benthos possessing various economic, ecological and nutritional importance.

    Aim

    Studying and investigating the biodiversity and spatial distribution of echinoderms in the rocky shores of Qeshm.

    Materials and methods

    Biodiversity and distribution of Echinoderms in eight stations (Toola 1, Toola 2, Aftab, Dafari, Tango, Havafaza, Biotechnology, and Naz Island) and three intertidal zones (high, middle and low) on the rocky shores of Qeshm island in summer and winter seasons (August and January 2018) were investigated. At each station, one to two transects oriented perpendicular to shore were determined. Echinoderms were counted with 3 replications in each station and inertidal zones.

    Results:

     In this study, 12 echinoderms from 9 families were identified. The maximum and minimum frequency  were observed in winter with an average of 17 ind/m2</sup> in the mid tide zone of the Havafaza station and in the summer with an average of 1 ind/ m2</sup> in the low tide zone of the Naz Island station, respectively. Ophiocoma scolopendrinae was the dominant species (21.39%) in all stations. The results of the three-way permutational multivariate analysis of variance (PERMANOVA) showed that the  community structure of echinoderms is different in the different stations and sampling seasons. The highest and lowest Shannon index, Margalef index and Pielou index were compared among sampling stations and different seasons. According to the results of Simper test,Ophiocoma scolopendrina, Astropecten hemprici, Holothuria leocospilota Holothuria scabra, Astropecten phragmorous, Diadema setosum accounted for the highest percentage of participation in Bray-Curtis dissimilarity in terms of species density, between summer and winter seasons and in different sampling stations.

    Conclusion:

     The population structure of Echinoderms in the studied stations is influenced by various factors such as seasonal changes, tourists and residential areas.

    Keywords: Biodiversity, Echinodermata, distribution, Gheshm, Persian Gulf
  • Saman Afshar, Mohammadreza Dehghani, Dorna Rafighi, Farnaz Yousefi, Javid Taghinejad Pages 83-92
    Background

    Urinary tract infections are one of the medical and health problems. This type of infection is more common in women than in men due to the anatomy of the urinary tract and lack of hygiene. The aim of the present study is to investigate the drug resistance of urinary pathogens in women with urinary tract infection in Savojbolagh city.

    Methods

    The current study is descriptive-cross-sectional, which was collected by examining 5100 urine samples from women suffering from and suspected of urinary tract infection, and after culturing in general-pourpose media and selective media and biochemical tests, the type of pathogenic microorganism was determined; then, the level of resistance in the strains was reported with antibiogram. Microsoft Excel 2022 software was used to draw graphs.

    Results

    Out of a total of 5100 urine samples, 302 samples were considered positive, and the most infectious pathogens were Escherichia coli (%60.93) and group B streptococcus (%16.56). The age group of 31-40 years (%17.55) was recognized as the high-risk group, and the highest frequency of drug resistance in Escherichia coli to cefazolin (%60.87) and in group B streptococci to tetracycline (%88) was observed.

    Conclusions

    The amount of drug resistance of microorganisms is increasing day by day, and this issue is a threat to all humans and animals. In this study, the highest rate of drug resistance to cefazolin and tetracycline was observed in two pathogens, which are main causes of urinary tract infection.

    Keywords: drug resistance, urinary tract infection, women, Escherichia coli, group B streptococci, Savojbolagh